Huawei, îngenuncheat, din nou: ce a mai pățit gigantul chinez în 2021

de: Ozana Mazilu
03 01. 2022

Huawei este catalogată drept o amenințare la adresa securității naționale în SUA. Astfel, gigantul chinez este împiedicat să primească licenţa pentru a furniza echipamente companiilor americane.

Producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei Technologies Co Ltd se aşteaptă ca veniturile sale să scadă cu 30% în 2021, comparativ cu 2020. De asemenea, provocările vor continua și anul acesta, scrie Reuters.

Bilanțul la sfârșitul anului 2021 arată că veniturile realizate de Huawei sunt undeva la la 634 de miliarde de yuani (99,48 miliarde de dolari). Cifra menţionată reprezintă o scădere de 28,9% comparativ cu veniturile de 891,4 miliarde yuani realizate de Huawei în 2020.

Huawei n-o duce deloc bine

„Un mediu de business lipsit de predictibilitate, politizarea tehnologiei şi creşterea mişcării de deglobalizare toate reprezintă provocări serioase”, a anunţat preşedintele Huawei, Guo Ping.

Criza companiei de telefoane a  început în 2019, când a devenit o victimă a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China. Casa Albă i-a impus gigantului tech mai multe sancţiuni comerciale. Aceste sancţiuni i-au afectat creşterea şi au forţat Huawei să îşi vândă marca de telefoane low-end Honor.

„Trebuie să ne menţinem strategia şi să răspundem raţional la forţele externe care sunt în afara controlului nostru”, a adăugat președintele Huawei, Guo Ping.

Acesta a mai menționat că Huawei va continua să se concentreze pe infrastructura din domeniul ITC şi dispozitive inteligente.

Din cauza acestor restricții impuse de Casa Albă, dar și din cauza pandemiei de coronavirus, Huawei, odată lider mondial pe piața smartphone-urilor, se poziționează acum pe locul șapte. Huawei are 18,6 milioane de unităţi vândute în primul trimestru al anului 2021.

Ca referință, în decembrie 2019, operatorul Telefonica din Spania anunța cu surle și trâmbițe că nu dă crezare zvonurilor de spionaj inițiate de americani față de Huawei. În consecință, a hotărât la acea vreme să utilizeze echipamente Huawei pentru implementarea propriei rețele 5G. Doi ani mai târziu, oficialii operatorului s-au răzgândit și au trecut pe Ericsson. Tranziția în sine nu este o problemă, ci faptul că multe dintre echipamentele gigantului chinez erau deja instalate, iar acum vor fi înlocuite, conform Reuters.